设为首页
加入收藏
| ┊ 试卷资源详情 ┊ | ||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||
| ::立即下载:: | ||||||||||||||||||||||||||||||
|
下载出错 | |||||||||||||||||||||||||||||
| 简介:
江苏省泗阳中学2013届高三“艺体类”专项复习:阅读专题八
教学素材: In the past ten years, America’s National Basketball Association (NBA) has grown increasingly dependent on the rest of the world to supply players. When Michael Jordan and Larry Bird won gold in Barcelona in 1992, the Americans were praised for teaching the world how to play basketball. This season, however, 20 percent of NBA rosters(花名册) will be filled by non-Americans. NBA commissioner David Stem happily embraces the trend. On a visit to Paris in October, Stern outlined his vision for the future, which is likely to see Europe hosting NBA games by 2010. The NBA is now planning to take China by storm. “Our experience in China has been that it is going to be explosive in its growth,” said Stern. The strategy(战略,策略) in China is television. “We’ve made 14 deals in China with local and national networks on cable and satellite.” The success of Chinese centre Yao Ming has paved the way for the NBA marketing blitz in China. The NBA, which is broadcasted in more than 200 countries in 42 languages, will put that to the test in October 2004 when the Houston Rockets play two pre-season games against the Sacramento Kings in Beijing and Shanghai. The NBA knows that it needs a global market to compensate for tough times on home soil. “It doesn’t matter where the players come from, all the NBA teams now know that they have to scout(寻找,觅得) internationally,” said Terry Lyons, the NBA’s vice-president of international public relations. “It has increased the level of competition here.” As Frenchman Tony Parker and Argentine Emanuel Ginobili showed in winning championship rings with the San Antonio Spurs last season, many people can earn the respect of their American peers. Others, such as the Houston Rockets’ Chinese centre Yao Ming — number one draft pick in 2002 — and the Detroit Pistons’ 18-year-old Serb Darko Milicic — number two overall in this year’s draft — are icons(偶像)in-waiting. It is the ultimate(最后的,根本的) revolution — the rest of the world teaching the US how to play basketball. 1. According to the report, . A. Michael Jordan is still playing a very important role in NBA B. the part played by the foreign players in NBA will be great C. Yao Ming is to play two pre-season games in NBA D. European countries will host the 2004 NBA games 2. The underlined phrase “take China by storm” has the meaning of _______ ___. A. NBA intends to make China its “marketing center” B. NBA is planning to set up some training centers in China C. there’ll be a big storm when NBA comes to China to play against the Sacramento Kings D. the NBA’s live basket games will be broadcasted on all the TVs in China 3. What seems to be the biggest change that is happening to NBA? A. NBA is expecting more foreign players to join the league. B. China’s rapid development in sports affects NBA. C. Yao Ming has taken the place of Michael Jordan. D. The NBA will stop teaching the world how to play basketball. 4. When the writer talked of “home soil”, he was referring to _ _. A. farms in the States B. native Americans C. the NBA training center D. the USA 5. Which of the following can be used as the best title for the passage? A. The Non-American Basketball Players B. NBA Is Coming to China C. The Foreign Ties That Bind the NBA D. NBA Is Making Big Progress 教学步骤: (一)例题感悟 NBA的球员组成将发生重大改变,外国球员将占相当的比例,NBA需借助外籍球员的 力量来维持其地位。 (二)解题分析与学法指导 1. B 推理判断题。根据第二段20 percent of NBA rosters will be filled by non-Americans,以及文章后半部分Terry说的话it has increased the level of competition here可判断出外国球员将在NBA起到举足轻重的作用。 2. A 词义猜测题。根据文章中间Stern所说的话,及下一自然段The success of Chinese centre Yao Ming has paved the way for the NBA marketing blitz in China可判断出NBA将把中 国看作是一个重要的市场。 3. A 推理判断题。通读全文,可得出这个结论:NBA的球员组成将发生重大改变,外国 球员将占相当的比例。 4. D 词义猜测题。从文章后半部The NBA knows that it needs a global market及It doesn’t matter where the players come from可判断出home soil指的是美国本土。 5. C 主旨大意题。tie在这儿被用来比喻外籍球员,意思是说NBA需借助外籍球员的力量来维持其地位。 (三)基础与巩固训练 Because of the financial crisis in the US and UK, college students are beginning to struggle to find ways to pay their tuition fees and accommodations. Recently, two major US student loan lenders—Citibank and JPMorgan Chase — announced they were leaving the student loan industry altogether. Because banks currently have a lack of credit(存款额),they are reluctant to offer students low-interest loans(贷款) that need a several-year wait for any return of interest. In the US, many undergraduates top up their financial needs with a private loan, although the majority can get government-funded loans. In the 2005—2006 academic year, $17 billion in private student loans was used to finance higher education. The shortfall in private funding has yet to be covered and will hit many US students hard. Across the Atlantic, UK students have been less troubled by the crisis. Most undergraduates in the UK cover their university expenses with government-funded loans and grants(助学金).Their biggest concern is a sudden steep increase in student rent. Most young professionals now rent houses, since 80 percent of UK mortgage schemes(住房抵押贷款计划) have disappeared — a direct result of the credit crisis. This has boosted the house rent market. In large cities, UK students are paying almost 6.5 percent more in rent than the previous year. Figures from the UK organization Accommodation for Student show students in big cities such as London paying an average weekly rent of $103. Yet, despite students’ suffering, the number of this year’s university applications is expected to grow. During economic slumps, people regard further education as a way to survive tough job markets. 1.According to the passage, banks are unwilling to offer students loans because ________. A.the students are poor and sometimes they can’t pay off the debt B.banks prefer lending the money to the young professionals C.banks don’t have enough money left at the present time D.they think college students are not studying hard 2.The underlined phrase “top up” in Paragraph 3 probably means ________. A.put up B.make up C.fill up D.pick up 3.Which of the following is NOT true according to the passage? A.UK college students have to pay more if they want to rent houses. B.More UK students want to further their study in college. C.It is not so easy for US students to loan money now. D.College students’ tuition fees have risen greatly. 4. It can be inferred that ________. A.there are no private student loan lenders in the UK B.loans for US college students will be increased next year C.private funding falls a little because of higher-interest loans in the US D.private loans play a very important role in financing US students’ education 5.The passage mainly tells us ________. A.college students in the US and UK are faced with their financial crisis B.it is the duty of the governments to solve college students’ financial crisis C.private student loan is a good way for college students to overcome the difficulties D.further education is a good way for college students to survive tough job markets [答案及解析]1—5 CCDDA 1答案 C 解析 事实细节题。文中第二段提到“banks currently have a lack of credit”说明银行的 存款额不足,故C项正确。 2答案 C 解析 词义推测题。文中第三段提到学生们除了得到国家的助学贷款外,也可以通过私人贷款来满足经济需求,可猜测top up的意思为“给……添满,盛满”,故fill up正确。 3答案 D 解析 事实细节题。结合文章内容可知A、B、C三项都是正确的,D项的内容文章中 没有提及,故选D项。 4答案 D 解析 推理判断题。文中第三段提到很多学生通过私人贷款来满足自己的经济需求,并 且在2005年到2006年间有170亿美元用于学生的私人贷款,说明D项是正确的。 5答案 A 解析 主旨大意题。通读全文可知文章主要讲述了英美的大学生面临的经济危机。 | ||||||||||||||||||||||||||||||
| ☉为确保正常使用请使用 WinRAR v3.20
以上版本解压本站软件。 ☉如果这个资源总是不能下载的请点击报告错误,谢谢合作!! ☉欢迎大家给我们提供教学相关资源;如有其它问题,欢迎发信联系管理员,谢谢! | ||||||||||||||||||||||||||||||